Physics

>

GCSE

Forces and Elasticity

Question

A cyclist is moving at a constant speed of 10 m/s. How long does it take him to travel 43 km including a 5 minute stopped time.

2 years ago

·

1 Reply

·

1625 views

V

Vida Jerde


1 Answer

Tom C Profile Picture
Tom C Verified Sherpa Tutor ✓

An engaging and encouraging teacher and examiner of maths and physics.

19 reviews

As the cyclist is travelling with a constant speed, we can use the equation time = distance / speed


For ease of calculation we can convert the 43km into m. As there are 1000m in 1 km, 43km = 43000m


time = 43000m/10m/s = 4300s


To this we can add on the 5 minutes stoppage time (5 mins = 5x60= 300s)


So the total time is 4300s + 300s = 4600s


We could also give this in minutes (4600/60) = 76.67 mins or roughly 1 h 17mins

I'm available for 1:1 private online tuition!

Click here to view my profile and arrange a free introduction.

Think you can help?

More Physics GCSE Questions
Sherpa Badge

Need a GCSE Physics tutor?

Get started with a free online introductions with an experienced and qualified online tutor on Sherpa.

Find a GCSE Physics Tutor