Sherpa

Maths

>

KS3

Numbers

Question

# What is 25% off £60

3 years ago

·

4 Replies

·

1715 views

L

Lura Gorczany

Brian H Verified Sherpa Tutor ✓

Help students achieve their goals by realising their potential.

1) A percentage is merely a fraction that has a denominator of 100.

For example, writing 17% as a fraction is 17/100

2) If one takes a fraction OF something then the OF turns into a mulltiplication (X):

For example: 3/4 of 20 is written as 3/4 X 20 = (3 X 20)/4 = (3 X 5 X 4)/4 = 3 X 5=15

Combining (1) and (2) above:

We can therefore write 25% OF 60 as: (25/100) X 60 = 60/4 = 15

Taking 25% off 60 is taking 15 off 60 which is 60 - 15 = 45

I'm available for 1:1 private online tuition!

S
Saranya Gunaseelan

£15. 25% =1/4

60*(1/4) = 15

Adam B Verified Sherpa Tutor ✓

Positive Secondary School Teacher of Mathematics

A percentage is a portion of a whole, usually expressed from 0 - 100%.

In this case we have 25% of £60.

So we are trying to find a portion of £60.

25% is equal for 1/4 as a fraction.

We can divide our £60 by 1/4 to give us £15. So 25% of £60 is £15.

Another way is to find find 50% (1/2) which is £30. Then to find 25% (1/2 of 50%) = £15.

I'm available for 1:1 private online tuition!

Ruqaiya J Verified Sherpa Tutor ✓

I'm a PhD Psychology student with online tuition experience.

The % we want ÷ total %

So using this formula we would do:

25 ÷ 100 = 0.25

then we must multiply the answer by the amount we want to take the % off from:

0.25 × 60 = £15

next we subtract the answer from the original amount:

60 - 15 = £45

So 25% of £60 is £15. If we want to take 25% off of £60 then the answer is £45.

I'm available for 1:1 private online tuition!